tisdag 9 september 2014

Tid att ta till vara...

Frukten dröser ner i allt för snabbt takt just nu! Varje dag samlar vi så gott vi kan och snart bär det iväg med det första lasset till mustning, men man kan ju göra så mycket mer! Åsa vår trädgårds- och ta-till-vara mästare har inlett storproduktion av olika grödor och örter. KRAV-märkta grödor direkt från vår köksträdgård! Saftning, inläggningar, torkning, oljor och vinäger - allt för det rika vinterförrådet!

Åsa gör inkokta Victoriaplommon
 

Åsas Inkokta Victoriaplommon

1 kg Victoriaplommon
4 dl vatten
2,5 dl strösocker
2 kanelstänger
½ vaniljstång

Koka upp vatten i en stor kastrull och skålla plommonen. 
Sänk ned dem några i taget i det kokande vatten
 tills skalen spricker upp.
Kyl dem i ett kallt vattenbad och skala försiktigt.
Lägg plommonen i rena, steriliserade glasburkar.
Smält sockret och karamellisera det tills det
 fått en fin gyllene färg.
Tillsätt varmt vatten och rör tills sockret löst sig. 
Tillsätt kanelstång och vaniljstång och låt koka upp.
            Häll den kokande sockerlagen över plommonen 
        så att den täcker upp till kanten. 
Du kan göra mer sockerlag om den inte räcker.
            Sätt på lock och låt svalna i rumstemperatur. 
    Förvara svalt.
    Öppnad burk förvarar du i kylen.
 
        Hälsningar från Åsa!    

Åsa med KRAV-märkta inlagda plommon
    
 
 
Snart är det 
Skördefest på Capellagården! 

Då har du chansen att få tag på kvalitativa och goda KRAV-märkta grönsaker som du själv kan ta till vara inför vintern! Vi kommer att sälja våra grönsaker
 samt äppelmust under sista helgen i september!
Mer information kommer snart...
// Emma








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.